Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

diumenge, 30 de setembre del 2012

L'arborètum de Masjoan - Espinelves - Montseny - Catalunya


L'arborètum de Masjoan fou creat principalment per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries, en ell podem trobar 58 espècies diferents de coníferes, algunes de les quals superen els 40 m. d'alçària. L'Abies alba més alt de Catalunya es troba en aquest indret i compta amb 43 m. d'alçada. També  trobem un conjunt de Sequoiadendron giganteum, entre les quals la més alta assoleix els 44 m.  d'alçada i un volt o perímetre de canó de 201 cm. Set d'aquests exemplars han rebut la catalogació d'arbre monumental per part de la Generalitat de Catalunya. Actualment s'ha marcat un itinerari a peu per l'Arborètum on es pot observar les espècies més destacades. Les visites a l'arborètum de Masjoan, es poden realitzar en grups o a nivell  particular. La visita consisteix en un recorregut proper als 30 - 45 min. on hi ha marcats un seguit d'arbres notables plantats entre els anys 1860 i 1911 alguns d'aquests catalogats com a monumentals.





Espinelves està molt a prop del arborètum
Un exemplar de Abies masjoanis

Masjoan és una masia del segle XII on la família Masferrer resideix des de 1710 quan Isidre Masferrer Corts (1684-1763) la va comprar als llavors propietaris de cognom Masjoan, que van decidir provar fortuna a Amèrica.  Masjoan està situada a tocar del poble d'Espinelves al bell mig del Montseny-Guilleries, la casa destaca per la seva localització ja que està rodejada d'avets i altres tipus de coníferes  que s'han preservat des de mitjans del segle XIX formant un important conjunt d'arbres notables.



Dins de la finca també hi trobem una explotació dels avets com a arbre de Nadal, el conreu va començar prop del 1960 per Jesús Masferrer Torrent que va ser pioner en el cultiu d'arbres de Nadal, especialment la varietat de Abies masjoanis. Va convertir en una de les activitats econòmiques més importants de les Guilleries.  El nebot de Marià Masferrer, Jesús Masferrer Torrent (1918-2006) va promoure la introducció de coníferes com l'avet Douglas (Pseudotsuga menziesii)  i l'avet de Masjoan (Abies masjoanis), que va descobrir ell mateix.  Es tracta d'un híbrid originat de la mateixa finca  que va sorgir de manera espontània a començaments dels anys 50 per la fecundació de les pinyes d'Abies pinsapo amb pol·len d'Abies alba que es va certificar com Abies masjoanis.


  
La població d'Espinelves, acull la Fira de l'Avet el primer cap de setmana de desembre de cada any. Aquesta fira és la més important de Catalunya, en allò referent a la venda d'arbres de Nadal. 


3 comentaris:

Diana Studer ha dit...

EspinELVES with an elf on the Christmas tree poster ;~) I wonder, what an elf is, in Catalan?

The Sage Butterfly ha dit...

These trees are magnificent. i have seen them once and was astounded. Wonderful photos!

Anònim ha dit...

Uau, no coneixia el teu bloc i l'he trobat molt interessant! Així que també et segueixo per correu. Ja em diràs si les meves entrades que rebràs per mail et semblen interessants o arrel de rebre-les t'has animat a fer alguna escapada i t'han ajudat els meus escrits. Espero que sigui aprofitós!