Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

dimarts, 5 de juny del 2012

El roserar de Reus - Catalunya


 Al parc de Mas Iglesias hi trobem el roserar  Joaquima Gallissà de Rueda, batejat al 2.007 amb el nom d'una roserista molt vinculada al concurs de roses i roseristes amateur que es fa cada any a inicis de maig  al Centre de Lectura. El parc té 45.000 m2 de superfície dels quals uns 10.000 m2 pertanyen al roserar, en ell si mostran unes 150 varietats de roses. La gran majoria de les varietats de roses plantades, un centenar, són la rosa estàndard o uniflora, de flor gran, entre les quals destaquen exemplars vinculats a la ciutat com la Ciutat de Reus, la Centre de Lectura, Gaudí o la Jardiner Ortiz, que deu el seu nom al veí de Reus que va arribar a ser jardiner major de Madrid i creador de la roserar del Parc de l'oest on se celebra durant el mes de maig un Concurs Internacional de Roses, iniciat per iniciativa de Ramon Ortiz, i al qual es presenten exemplars de tot el món.

Andre La Notre

Jardinero Ortiz
Max Graf

El roserar de Mas Iglesias mostra també de varietats de poliantas de flor més petita i més floració al llarg de l'any. Igualment, també hi ha plantades roses de emparrar, que pugen per les pèrgoles del roserar i roses de tapissar, que s'estenen per la duna artificial que separa el parc de Mas Iglesias de la plaça del Canal, en els parterres també hi trobem arbres de la família de les rosacies: Prunus amygdalus (ametller), Pyrus calleryana (Perera), Photinia fraseri "Red Robin", etc. Al costat del roseral destaca el Mas Iglesias com a seu del Centre municipal de la Imatge (CIMIR), un equipament cultural de Reus. L'àmplia zona verda és agradable i convida a passejar per zones obrejades. El roserar, que honora el símbol de Reus, la Rosa, és a mitjans de maig i principis de juny que està especialment esplendorós amb un esclat de colors i flors.

Mon jardin et ma maison
Ciutat de Reus


 Una roserar és un jardí per si mateix, o sovint una part molt important d'un parc o un jardí, on hi ha plantats principalment rosers. Però podem diferenciar entre la «roserar», com col · lecció botànica, o bé «jardí de roses», amb vocació bàsicament ornamental.


 El Roserar forma part del Parc Mas Iglesies, però en realitat constitueix un jardí independent, amb una personalitat que està marcada tant per les col·leccions de roses com per la seva estructura geomètrica de parterres on s'ubiquen els rosers.



White fluerette
Imatges cedides per Josep Berenguer del departament tècnic municipal de jardineria.

3 comentaris:

Diana Studer ha dit...

Your new header is perfection. A different perspective from ankle height.
Surprised to see roses in hot sun, without mulch.

LOLA ha dit...

Me encantan las rosaledas!!! Esta tiene buena pinta... aunque echo en falta algún soporte para cubrir la tierra...
Un saludo
LOLA

Kelly Ash ha dit...

Hi Jordi,

Your blog is wonderful! I will definitely be coming back!

What a lovely rose garden - it would take me all day just to walk through it and even then I probably wouldn't want to leave!

Warmly,
Kelly