Paisatge, Natura, Jardineria i Món Vegetal - Landscape, Nature, Gardening and Plant World -Paysages, la Nature, le Jardinage et le Monde Végétal - Paisajes, Naturaleza, Jardinería y el Mundo Vegetal - SI VOLS VEURE LES IMATGES MÉS GRANS UN CLICK SOBRE LES FOTOS -

diumenge, 11 de març del 2012

Guggenheim Bilbao Museoa - Bizkaia - País Basc

L'obra de l'arquitecte americà Frank O. Gehry, el Museu Guggenheim és un símbol de la ciutat de Bilbao, està situat al Pont de la Salve, una de les entrades principals de la ciutat.
El disseny de l'edifici segueix l'estil de Frank Gehry. Inspirat en les formes i textures d'un peix, es pot considerar una escultura, una obra d'art en ell mateix. Les formes no tenen cap raó geomètrica ni es regeixen per cap llei. Es compon d'una sèrie de volums interconnectats, uns de forma ortogonal recoberts de pedra i altres de forma orgànica coberts per una pell metàl·lica de titani i vidre. Es van fer servir 33.000 peces de titani de mig mil·límetre de gruix, cadascuna amb una forma única d'acord al lloc que ocupa. Al ser aquestes peces tan primes, s'adapten perfectament a les corbes necessàries. El vidre té un tractament especial per deixar passar la llum solar però no la calor. La pedra calcària, de to sorrenc, va ser especialment seleccionada per a aquest fi. Vist des del riu, la forma de l'edifici s'assembla a un vaixell, mentre que vist des de dalt té la forma d'una flor.








Sota l'aparença caòtica que suscita la contraposició fragmentada de volums amb formes regulars cobertes de pedra, formes corbes revestides de titani i grans murs de vidre, l'edifici és articular al voltant d'un eix central, el hall de 50 metres d'alt, un monumental espai buit coronat per una cúpula metàl·lica. Al seu voltant, un sistema de passarel·les corbes, ascensors envidriats i torres d'escales connecten les 19 galeries distribuïdes en tres plantes, que combinen espais clàssics de formes rectangulars amb altres de proporcions i formes singulars, tots il·luminats genitalment.
Degut a la seva  de la seva complexitat matemàtica, les sinuoses corbes van ser dissenyades mitjançant un programa informàtic de disseny tridimensional anomenat Catia. 


Viola × wittrockiana
El gos Puppy (en catala cadell), mascota del museu del Guggenheim, va ser creat pel Americà Jeff Koons. És un terrier West Highland les seves dimensions són 1240 x 1240 x 850 centímetres i el pes total pot arribar a les 15 tones, Puppy està construït amb una estructura d'acer. El seu pelatge està format per gairebé de 40.000 plantes, que se substitueixen 2 vegades al'any (Maig i Octubre), amb tipus diferents de flors de temporada que garanteixin el color,  també disposa de un sistema intern de fertirrigació. Dissenyat al 1992 per a una mostra d'art a Bad Arolsen, Alemanya. avui en dia és una icona del museu i de la ciutat.


La gegantina aranya "Maman" va ser creada, el 1999, per l'escultora francesa Louise Bourgeois (París 1911-Nova York 2010), està realitzada en bronze, acer inoxidable i marbre. Té els seus 4 parells de potes i una alçada de 10,25 metres, formant, aproximadament, un cercle d'uns 9 metres de diàmetre.




1 comentari:

Janet ha dit...

It is a wonderful building, a piece of sculpture in itself. I went there a few years ago to see a Richard Serra exhibition. I had forgotten about the Puppy (how could I have?)!